Lisans Dersleri

Ders Kataloğu Bilgi Paketine Ulaşmak İçin Tıklayınız.

8 yarıyıllık lisans ders öğretim planı için tıklayınız

Sosyoloji Bölümü Ders İçerikleri
1. Yarıyıl
SOS 101-SOSYOLOJİYE GİRİŞ I
Dersin İçeriği: Tarihsel, ampirik ve analitik yaklaşımlarla sosyolojinin tanımı konusunun belirlenmesi; sosyolojinin sosyal bilimler içindeki yeri; sosyolojide metodoloji hakkında genel ve özlü bilgi; kişilerarası ilişkiler, toplumlar ve grupların yapısal özelliklerini açıklayan temel kavramlar: sosyal sistem; sosyal yapı; sosyal rol; sosyal statü; sosyal organizasyon; sosyal kurum; sosyal tabakalaşma; sosyal değişme; sosyal çözülme; sosyal bütünleşme; kültür, değer, norm, sosyalizasyon ve kişilik.
 
FEL103-FELSEFEYE GİRİŞ
Dersin İçeriği: Bir Bilgi Alanı Olarak Felsefe ve Bilim. Felsefenin Temel Disiplinleri: Varlık ve Bilgi FelsefesiFelsefenin Temel Disiplinleri: Etik, Sanat Felsefesi,  Dünyaya Felsefeyle (Kavramlarla) Bakmak: İki Örnek: Platon’un Lysis ve Lakhes diyaloglarıDünyaya Felsefeyle Bakmak: Bochenski: “Doğruluk”, “Varlık” KavramlarıDünyaya Felsefeyle Bakmak: Bochenski: “İnsan”, “Toplum” KavramlarıÇağımıza Felsefeyle Bakmak: Çağımızın Tartışmalı Bir KaramıÇağımıza Felsefeyle Bakmak: Çağımızın Tartışmalı Bir Kavramı
 
PSİ 101- PSİKOLOJİYE GİRİŞ
Dersin İçeriği: Psikoloji bilimine giriş (tanımı, tarihçesi ve alt alanları), Psikolojide kullanılan araştırma yöntemleri, Öğrenme psikolojisi, Yaşam boyu gelişim psikolojisi, Klinik psikoloji , Sosyal psikoloji.
 
YDL 101-YABANCI DİL I
Dersin İçeriği: Bu ders temel düzeyde İngilizce dilbilgisi ile birlikte okuma-anlama,  yazma, dinleme-anlama ve konuşma becerilerinin öğretimini içerir.
 
AİT 101-ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I
Dersin İçeriği: Kavramlar ve Osmanlı Yenileşmesi, Yeni Osmanlılar, I. ve II. Meşrutiyet Dönemi, Avrupa Gelişmeleri, Sanayi Devrimi Ve Fransız İhtilali, I. Dünya Savaşı Ve Osmanlı Devletinin Paylaşılması, Mondros Mütarekesi Sonrası gelişmeler, Kongreler I-II, Son Osmanlı Mebuslar Meclisi ve Misak-ı Milli, TBMM Dönemi ve Milli Cepheler, Mudanya Ateşkes Antlaşması, Milli Mücadele’nin Dış Politikası, Lozan Barış Antlaşması.
 
TDE 101-TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI I
Dersin İçeriği: Dil nedir, dil ve kültür, Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri, Türkçenin tarihsel gelişimi, İmla kuralları, Sesbilgisi, Biçim bilgisi, Sözdizimi
 
BİL 101- BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI I
Dersin İçeriği: Bilgisayarın başlıca bileşenleri ve bu bileşenlerin fonksiyonları, elektronik posta kurulumu ve kullanılışı (Outlook Express ya da İnternet tarayıcılarında), kelime işlemciler (Microsoft Word, Microsoft PowerPoint, Microsoft Excel) ve bilgisayar destekli bilimsel rapor hazırlanması, kütüphane veri tabanlarında bilgi taraması yapılışı, arama motorlarının kullanılışı konularında temel bilgileri vermek ve öğrencilere uygulatmak.

KAH 101-KADIN VE AİLE HAYATI
Dersin İçeriği: Dersin hedef, içerik, öğretim şekli, değerlendirme yöntemlerinin tanıtılması, Dijital çağda flört biçimleri-I, Dijital çağda flört biçimleri-II, Farklı toplumlarda aile ve evlilik-I, Farklı toplumlarda aile ve evlilik-II, Küreselleşme, boyutları ve aile yaşantısına etkileri-I, Küreselleşme, boyutları ve aile yaşantısına etkileri-II, Sosyal Değişim Sürecinde Aile ve Kadın-I, Sosyal Değişim Sürecinde Aile ve Kadın-II, İnsan Hakları ve Kadın-I, İnsan Hakları ve Kadın-II, Postmodern Zamanların Dağılmış Aile Yapıları-I, Postmodern Zamanların Dağılmış Aile Yapıları-II, Boşanma ve Nedenleri
 
TCE 102-TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ
Dersin İçeriği: Toplumsal cinsiyet kavramının tanıtımı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini irdeleyen kuramsal yaklaşımlar, toplumsal cinsiyetin eğitim, çalışma yaşamı ve emek, medya, dil, beden ve şiddetle, gündelik hayatla olan ilişkisi, yöntem ve toplumsal cinsiyet ilişkisi.
 
SOS 103-SOSYOLOJİK DÜŞÜNME
Dersin İçeriği: Ders genel olarak iki bölümden oluşur. İlk bölümde ders sosyolojinin ne olduğunu, disiplinin diğer disiplinlilerle olan farklılıkları ve benzerliklerini vurgulayarak öğretir. İkinci bölümde ise ‘öğretilmiş olan’ bu sosyolojinin okuma ve yazma pratiklerini nasıl dönüştürdüğüne odaklanır.
 
2. Yarıyıl
SOS 102-SOSYOLOJİYE GİRİŞ II
Dersin İçeriği: Tarihsel, ampirik ve analitik yaklaşımlarla sosyolojinin tanımı konusunun belirlenmesi, sosyolojinin sosyal bilimler içindeki yeri; sosyolojide metodoloji hakkında genel ve özlü bilgi; kişilerarası ilişkiler, toplumlar ve grupların yapısal özelliklerini açıklayan temel kavramlar; sosyal sistem; sosyal yapı; sosyal rol; sosyal statü; sosyal organizasyon; sosyal kurum; sosyal tabakalaşma; sosyal değişme; sosyal çözülme; sosyal bütünleşme; kültür, değer, norm, sosyalizasyon ve kişilik.
 
SOS 104-KÜLTÜREL ANTROPOLOJİ
Dersin İçeriği: Antropolojinin kapsamı, konusu, yöntemi ve temel kavramlar, Kültür kavramı ve kuramları, Biyolojik ve Kültürel evrim, Ekonomik ve Siyasal sistemler, Kültür, Kişilik ve Toplumsal Cinsiyet, Akrabalık, Evlilik ve Aile, Din ve Dil, Kimlik, Etnik Aidiyet ve Irk, Uygulamalı Antropoloji, Günümüzde Antropoloji

SOS 106-KURUMLAR SOSYOLOJİSİ
Dersin İçeriği: Sosyolojinin temel kavram, olgu ve olayları hakkında bilgi sahibi olmak. Sosyolojik yaklaşımların sosyal kurumları ele alış biçimlerindeki farlılıkların farkına varmak.

PSİ 102-SOSYAL PSİKOLOJİ
Dersin içeriği: Sosyal psikolojinin tanımlanması, tarihsel gelişimi, diğer alanlarla ilişkisi, çalışma konuları, kullanılan araştırma yöntemleri, temel kuramları, kavramları ve önemli sosyal psikoloji çalışmalarının anlatıldığı ve üzerine tartışmaların yapıldığı bir derstir.
 
YDL 102-YABANCI DİL II
Dersin İçeriği: Bu ders temel düzeyde İngilizce dilbilgisi ile okuma-anlama, yazma, dinleme-anlama ve konuşma becerilerinin öğretimini içerir.
 
AİT 102-ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II
Dersin İçeriği: Siyasi İnkılâplar (Saltanatın Kaldırılması, Cumhuriyet’in İlanı ve Halifeliğin Kaldırılması)Atatürk Döneminde Kurulan ve TBMM’nde temsil edilen *Siyasi Fırkalar ve Siyasal OlaylarCumhuriyet Dönemi Hukuk İnkılabı ve Yeni Hukuk DüzeniEğitim Alanındaki İnkılaplarKültür ve Toplumsal Alanda Gerçekleştirilen İnkılap HareketleriEkonomik Alanda İnkılaplarAtatürk Dönemi Türk Dış Politikası IAtatürk İlkeleri Atatürk Sonrası Türkiye( İç ve Dış Politika).
 
TDE 102-TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II
Dersin İçeriği: Anlatım bozuklukları, Yazılı anlatım, Yazılı anlatım türleri, Sözlü anlatım, Sözlü anlatım türleri, Bilimsel yazıların hazırlanması.
 
BİL 102-BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI II
Dersin İçeriği: Paket programları kullanma, Alan çalışmasında elde edilen verileri düzenleme, verileri saklama becerileri kazandırma, Microsoftu etkin kullanabilme.
 
3. Yarıyıl
SOS 203-SOSYAL BİLİMLER METODOLOJİSİ
Dersin İçeriği: Bilim ve bilimsel araştırmanın tanımı, Toplumsal bilimlerde yöntem ve yöntem ilkeleri, Araştırma planının yapılması A-Araştırma konusunun belirlenmesi, Araştırma planının yapılması B-Araştırma evreninin belirlenmesi, Araştırma planının yapılması C-Araştırma tipinin belirlenmesi, Araştırma planının yapılması D-Başvurulacak gözlem tekniğinin seçilmesi, Varsayımın tanımı ve özellikleri, Toplumbilim alan araştırmalarında kullanılan varsayım örnekleri Gözlem ve gözlem araçları, Gözlemleri standartlaştırmanın araçları, Soru dizisinin hazırlanma ilkeleri, Soruların biçimi ve dile getirilmesi, Örneklemin tanımı ve amaca uygun bir örneğin özelliklerinin açıklanması, Örneklem teknikleri
 
SOS 205-SOSYOLOJİK METİN ANALİZLERİ I
Dersin İçeriği: Klasik sosyologlardan, Emile Durkheim, Karl Marx ve Max Weber’in kendi eserlerini okumak.

SOS 207-KLASİK SOSYOLOJİ TARİHİ
Dersin İçeriği: Çağdaş sosyoloji teorilerinin ortaya çıkışlarını hazırlayan koşullar, Çağdaş sosyoloji teorilerinin ortaya çıkışlarını hazırlayan koşullar, Teorilerin özellikleri,Bazı örnekler: A.Giddens, A.Giddens Teorilerin özellikleri, J. Habermas, J. Habermas, A.Touraine, M. Foucoult, M. Foucoult, I. Wallerstein, I. Wallerstein.

FEL 201-FELSEFE TARİHİ I  
Dersin İçeriği: İlkçağ felsefesinin genel özellikleri, İlkçağ felsefesinin önemli isimleri(Thales, Anaksimenes, Anaksimandros, Gorgias, Protagoras v.b.), Sokrates, Platon, Aristoteles, Ortaçağ felsefesinin genel özellikleri,Ortaçağ felsefesinin önemli isimleri (Johannes Scottus, Anselmus, Petrus Abelardus, Albertus Magnus, Aquina'lı Thomas, Duns Scotus, Ockhamlı Williams, Rönesans ve Reform, 17. yy. felsefesi,17. yy filozofları,18. yy. felsefesi, Kant,18. yy. filozofları, 19. yy. felsefesinin genel özellikleri, 19. yy. filozofları (Fichte, Schelling, Hegel, Schopenhauer v.b,    20. yy. felsefesinin genel özellikleri, 20. yy. felsefe akımları ve filozofları.
 
PSİ 201-GELİŞİM PSİKOLOJİSİ
Dersin İçeriği: Ergenlik döneminin temel özellikleri, ergenlik döneminin bedensel, bilişsel, kişilik ve ahlak gelişimi, ergenlik dönemi sorunları ve bunlarla baş etme yolları.
 
SOS 209-AİLE SOSYOLOJİSİ
Dersin İçeriği: Dersin hedef, içerik, öğretim şekli, değerlendirme yöntemlerinin ve ders kaynaklarının tanıtılması, Aile ve aile ilgili temel kavram ve terimler, Aile ile ilgili kuramsal çalışmalar, aile ile ilgili kuramsal çalışmalar, Ailenin temel toplumsal ve biyolojik işlevleri
Farklı toplumlarda aile ve evlilik biçimleri, İnsanlık tarihinde ailenin evrimi, Hukuk ve aile
Sanayileşmiş ülkelerde aile, Aileye eleştirel yaklaşımlar, Aile konusunda feminist eleştiriler ve yaklaşımlar, Ailenin bugünü ve geleceği üzerine sorular, Türkiye'de ailenin temel özellikleri
Türkiye’deki aile yaşamına ilişkin seçme temalar ve konular
 
SOS 211- EĞİTİM SOSYOLOJİSİ
Dersin İçeriği: Eleştirel pedagoji ile birlikte, Durkheim’ın işlevselci paradigması, Althusser’in yaklaşımı, Köy Enstitüleri ve toplumsal cinsiyet ve eğitim ilişkisi incelenecek.
 
 
SOS 219-GÖRSEL SOSYOLOJİ
Dersin İçeriği: Özellikle fotoğraf ve filmin sosyolojik olarak nasıl irdelenebileceğini, yaratıldıkları bağlamların tarihsel, kültürel ve ekonomik tahlillerini göz önünde bulundurmayı teşvik ederek öğretme gayretinde olacak olan ders, ayni zamanda niçin görsel materyallerin hakim metot tartışmalarında yer almadığını da sorgulayacaktır. Dersin kazanımı, öğrencinin giderek ‘görselleşmekte’ olan sosyal dünyamızı irdelerken, bir yöntem olarak görsel materyallerden faydalanmaması eksikliğini gidermek ve bununla birlikte öğrenciye görsel olanın sosyolojik olduğu bilgisini kazandırmak olacaktır.
 
4. Yarıyıl
SOS 202-ÇAĞDAŞ SOSYOLOJİ TARİHİ
Dersin İçeriği: Anthony Giddens, Mıchel Foucault, Jean Baudrillard, Pierre Bourdieu, Ulrich Beck, Fredric Jameson, Immanuel Wallerstein, Daniel Bell, James Coleman ve genel değerlendirme.
 
SOS 204-SOSYAL BİLİMLERDE NİCEL VERİ ANALİZİ
Dersin İçeriği: Bilimsel yöntem ve araştırmanın tanımlandığı, araştırma prosedürünün, araştırma sorusu ve hipotezlerinin nasıl kurulduğu, değişkenlerin nasıl tanımladığı, araştırma yöntemlerinden nicel araştırma yaklaşımlarının çeşitlerini, veri toplama tekniklerini ve toplanan verilerin organizasyonu ve SPSS yardımıyla analizlerinin nasıl yapıldığının anlatıldığı uygulamalı bir derstir. 
 
SOS 206-SOSYOLOJİK METİN ANALİZLERİ II
Dersin İçeriği: Zygmunt Bauman, Erving Goffman, Howard Becker ve Richard Sennet’in birer eserlerini okumak..
 
FEL 202-FELSEFE TARİHİ II 
Dersin İçeriği: Plotinous'un devlet ve ahlak anlayışı, Ortaçağ tümeller tartışması ve Augustinus O. William, S. Thomas, A. Magnus'un devlet felsefeleri, Rönesans ve Antik Yunan İzleri Hümanizm,Renesans'ın Din ve Devlet Anlayışı, 17. yüzyıl Felsefesi ve Descartes, Hobbes, 18.yüzyıl Aydınlanma Felsefesi J. Locke, Voltaire,  Kant ve Alman İdealizmi, Hegel A. Comte, 19. yüzyıl felsefesi ve Pozitivizm Spencere, K. Marx ve siyaset fikri.
 
SOS 218-KÜLTÜR SOSYOLOJİSİ
Dersin İçeriği: Kültür nedir, kültürün işlevleri, kültürün temel kavramları, kültürün iklimi, kültür alanında ki kuramlar.
 
SOS 210-GENÇLİK SOSYOLOJİSİ
Dersin İçeriği: Gençlik sosyolojisine giriş, Genç ve gençlik kavramları, Gençlik alt kültürü, Gençlere yönelik yapılan araştırmalar, Gençlerin kimlik sorunları, Gençlik ve toplumsal değişme, Kırsal kesim ve gecekondu gençliği, Kent gençliği, Çalışan gençlik ve sorunları, Lise ve üniversite gençliği, Öğrenci hareketleri, Kuşak çatışmalarının neden ve sonuçları, Sosyal dışlanma.
 
FEL 204-KLASİK MANTIK
Dersin İçeriği: Düşünce tarihi,Felsefe ve dil,Tanım ve akılcılık,Kavramlar ve terimler, Önerme, kümeler ve kıyas, Mantık bağlaçları, Sembolik mantık ve önermeler, Matris çizelgesi ve hesapları, Niceleyici mantık, Bulanık mantık ve durulaştırma, tanım ve giriş, Bulanık mantığın değişkenleri, Bulanık mantığın üyelik fonksiyonları, Bulanık aritmetik işlemleri.
 
SOS 208-ÇOÇUK ÇALIŞMALARI
Dersin İçeriği:Çocuğun değeri, anne baba tutumları, aile modelleri ve çocuk, Osmanlı toplumunda çocuk, çocuğa yüklenen anlam
 
PSİ 202-EĞİTİM PSİKOLOJİSİ
Dersin İçeriği: Öğrenme psikolojine giriş, tanım ve yaklaşımları, Öğrenme psikolojinin tarihsel temelleri, İlk zihinsel çağrışımlar ve öğrenme, Öğrenme psikoloji, kuramlar ve yaklaşımlar, Kişilik gelişimi, Klasik ve Edimsel koşullanma, Mantıksal pozitivizim, Mekanik davranışsalcılık, Amaçlı davranışsalcılık, Bilişsel etkileşim kuramı, Gestalt kuramı, Öğrenme ve toplum, Türk toplumunda öğrenme ve kültür.
 
SOS 214-ÇOCUK VE GENÇLİK ÇALIŞMALARI
Dersin İçeriği: Bu ders kapsamında çocuk/genç ve çocukluğa/gençliğe ilişkin kavramsal tanımlar ve kuramlar; farklı toplum ve kültürlerde çocuk(luk)/genç(lik) imgeleri; toplumsal bir kurgu olarak çocukluk/gençlik tezi ve modern çocukluk/gençlik paradigmasının oluşumu; sınıflar arası imge ve temsil alışverişlerinde çocukluğun/gençliğin yeniden kurgulanması; farklı aile tiplerinde çocuk/genç ve çocukluk/gençlik; okulda, dinsel ilişkilerde ve medyada çocukluk/gençlik imgelerinin temsili; paternalist politikalarla çocukluğun/gençliğin yeniden üretimi-devlet ve 'yurttaş çocuk/genç'; çalışan ve sokakta yaşayan çocuklar/gençler; toplumsal sorunlar-sağlık, savaş, göç, yoksulluk, istismar, beslenme, kentleşme-bağlamında çocuk/genç; post-modern koşullarda yeni çocukluk/gençlik imge ve temsilleri gibi konular ele alınacaktır.
 
SOS 220-GÜNDELİK HAYAT SOSYOLOJİSİ
Dersin İçeriği: Gündelik hayatın değerlendirilmesinde farklı sosyolojik yaklaşımlar tartışılarak, gündelik hayatla ilişkili olarak kent, tüketim, toplumsal cinsiyet, toplumsal etkileşim gibi konular ele alınacaktır.
 
5. Yarıyıl
SOS 301-TÜRK SOSYOLOGLARI I
Dersin İçeriği: Batılı kaynaklardan sosyolojinin Türkiye’ye girişi, farklı dönemlerin etkisiyle farklı ekollerin ortaya çıkışı ve bazı önemli ilk dönem Türk sosyologlarının Sosyolojiye ve genel olarak Türk düşüncesine ve bilimsel alanlarına yaptıkları katkıların anlatılıp tartışıldığı bir derstir.
 
SOS 303-TOPLUMSAL DEĞİŞME
Dersin İçeriği:    Toplumsal değişmeyle ilgili kuram, kavram ve tartışmaların açıklanıp değerlendirilmesi
 
SOS 305-TOPLUMSAL TABAKALAŞMA VE EŞİTSİZLİK
Dersin İçeriği: Tabakalaşma kavramının tarihsel gelişimi, Toplumsal sınıflar, Toplumsal tabakalar, Sosyal tabakalaşma olgusunun özellikleri, Tabakalaşma türleri, Tabakalaşma kuramları, Türkiye’de tabakalaşma
 
SOS 307-KENT SOSYOLOJİSİ
Dersin İçeriği: Kent ve mekânı toplumu da şekillendiren bir sosyal ürün olarak ele alan ders, “kent” ve “kentleşme” deneyimlerini teorik ve metodolojik olarak tartışarak, tarih boyunca kent, kent kuramları ve güncel yaklaşımların orijinal metinler üzerinden değerlendirilmesi ve tartışılması, dünya ve Türkiye’deki kentleşme deneyimlerinin ve kentsel mekânının değişiminin ve bu konular üzerine çalışmaların karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesine yoğunlaşır. Bununla birlikte, toplumsal cinsiyet gibi farklı açılardan kent ve mekânı değerlendirme imkânı sunarken, kentin ekonomik, kültürel ve politik yönlerini ele alır.
 
SOS 309-TARİHSEL SOSYOLOJİ
Dersin İçeriği: Geleneğin icadı, hafıza mekanları, sosyoloji-tarih ilişkisi, tarih-iktidar ilişkisi, tarih-cinsiyet ilişkisi gibi kavram ve konularını okumak.
 
SOS 311-SUÇ SOSYOLOJİSİ
Dersin İçeriği:  Suç ve toplum ilişkisi hakkında bilgi sahibi olma,Suç ve şiddetin toplumsal kökenlerini öğrenme,Suç teorilerini ve suç türlerini, suçun nedenlerini ve sonuçlarını anlayabilme.

FEL 301-AHLAK FELSEFESİ
Dersin İçeriği: Pratik felsefe, sosyal olan ve ahlaki olan, ahlakın temel kavramları, klasik düşünce, helenistik kavrayış, ortaçağ felsefesinde ahlak, dinsel tasarım, Rönesans, machiavelli ve a-moralizm, Bacon, ahlak ve bilgi, modern ahlakın kaynağı: birey, bireycilik, liberal ahlak, liberalizm eleştirisi.İyi, doğru ve haklı kavramları, klasik düşünce, modern düşünce.
 
TDE 301-OSMANLI TÜRKÇESİ I
Dersin İçeriği: Osmanlıcaya giriş, Arap harflerinin başta, ortada ve sonda yazılışları, Harfleri bitiştirme çalışmaları, Basit sözcükler okuma ve yazma, Türkçe eklerin yazılışları, Bazı imla kuralları (kaf-ı nuni, kaf-ı Farisi, şedde vb.), Basit metinleri okuma ve yazma, Arapça, Farsça sözcüklerin yazılış özellikleri, Arapça, Farsça sözcüklerin yazılış özellikleri, Arapça, Farsça bazı temel dil bilgisi kuralları, Arapça, Farsça bazı temel dil bilgisi kuralları, Basit el yazılı metinleri okuma, Basit el yazılı metinleri okuma.

SOS 319-SOSYAL POLİTİKA
Dersin İçeriği: Türkiye’de ve dünyada sosyal politkaların ve refah devleti anlayışının ortaya çıkışı, gelişimi ve sosyal faktörlere bağlı olarak dönüşümünün anlatıldığı, Türkiye’de uygulanmış ve uygulanmakta olan bazı önemli politikalar üzerine tartışmaların yapıldığı bir derstir.
 
6. Yarıyıl
SOS 314-TOPLUMSAL HAREKETLER SOSYOLOJİSİ
Dersin İçeriği: Ders, toplumsal hareketlerin kavramsallaştırılması ve farklı kuramların ve yaklaşımların orijinal metinlerden tartışılması, “eski”/”yeni” toplumsal hareketler ve “küresel” hareketler, “çağdaş” toplumsal hareketler gibi başlıklar altında toplumsal hareketlerin incelenmesi, toplumsal hareketlerin gündelik hayat açısından tartışılması, güncel toplumsal hareketler çalışmalarının metodolojik açıdan değerlendirilmesi, dünyadan hareketlerin karşılaştırmalı olarak farklı kuramlar/yaklaşımlar kullanarak çözümlenmesine odaklanır.
 
SOS 320-İLETİŞİM SOSYOLOJİSİ
Dersin İçeriği: İletişim ve kitle iletişimi kavramları, İletişimin sosyolojik boyutları, Kitle kültürü ve popüler kültür, İletişim teorileri, Medya Kuruluşları ve Toplumdaki Yerleri, Televizyon, Medya ve Şiddet, Medya ve Siyaset, Medya ve Din, Kitle İletişimi ve Toplum
Gazeteler ve Toplum, Popüler Müzik ve Kültür Değişimi
 
TDE 302-OSMANLI TÜRKÇESİ II
Dersin İçeriği: Osmanlı Türkçesi’ne ait kural ve kaideleri öğrendikten sonra bu alfabe ile yazılmış metinleri okuma, anlama, yorumlama ve yazma alıştırmaları yapma.
 
PSİ 302-YAŞLILIK PSİKOLOJİSİ
Dersin İçeriği: Yaşam boyu gelişim perspektifinden olgunluk ve yaşlılık dönemini inceler. Yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan değişimleri psikolojik, fizyolojik ve psikososyal açıdan araştırır. Yaşlanmayla ilgili olarak yapılan araştırma bulgu ve konularını tartışır.
 
FEL 302-MODERN MANTIK
Dersin İçeriği: Sosyolojik muhayyilesi (imgelem) gelişkin, toplumsal gerçeklerin ayrımına varabilen bir zihinsel beceriye sahip olmak, Toplumsal sorunları doğru algılama, bu sorunları doğuran çok faktörlü sosyal etmenleri görebilme,Sosyolojinin bilim olarak ortaya çıkmasını sağlayan XIX. yüzyıl şartlarını, bunu hızlandıran çifte devrim sürecini derinlemesine tahlil edebilmek,Sosyolojinin klasik dönemine damgasını vuran kurucu isimleri, eserleri ve öne çıkan sosyolojik bakış açılarıyla yakından tanımak, Sosyolojinin gelişim trendi içersinde XX. yüzyılda tanık olunacak olan belli başlı kuramcıları ve sosyolojik teorideki etkilerini yakından değerlendirir. Güncel sosyolojik kavramsallaştırmalara (örneğin küreselleşme, çokkültürlülük, kimlik, postmodernizm),
  
7. Yarıyıl
SOS 401-MEZUNİYET ÇALIŞMASI I
Dersin İçeriği: Tez konusunun belirlenmesi için ön çalışma yapılması, Tez konusunun belirlenerek çerçevesinin çizilmesi, Kaynak toplama çalışması, Kuramsal çerçevenin hazırlanması, Araştırma metodolojisinin belirlenmesi, Veri toplama tekniklerinin seçilmesi, Veri toplama araçlarının hazırlanması, Tezin teorik bölümünün tamamlanması, Tez ilerleme raporunun danışman öğretim üyesine sunulması

SOS 409-TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL YAPISI
Dersin İçeriği: Türkiye’nin toplumsal yapısına dair sosyolojik analizlerin tarihsel gelişiminin anlatıldığı, toplum yapısı üzerine yapılmış bazı önemli çalışmaların tartışıldığı ve öğrencilerin Türk toplumuna özgü ilginç bulduğu konuları araştırıp tartışmaya açabildiği bir derstir.
 
SOS 415-ÇALIŞMA SOSYOLOJİSİ
Dersin İçeriği: Çalışma ve Çalışma Sosyolojisi Kavramları, Çalışma İlişkilerinin Tarihi, Çalışma ve Çalışma Zamanı Kavramlarının Analizi, Endüstriyel Çalışma ve Örgütler, İşbölümü ve Teorileri, İş Grupları ve İşin Toplumsal Yapısı, Endüstriyel İş Ortamında İş İlişkileri, , Modern Toplum ve Çalışma İlişkilerin Değişimi, Bilgi Toplumları ve Temel Özellikleri, Kadının Çalışma Yaşamındaki Yeri, çalışma yaşamının güncel sorun alanları ( esnek istihdam, güvencesizleşme, işsizlik,  emek göçü,), yeni çalışma biçimleri ve işin geleceği.
  
SOS 413-SAĞLIK SOSYOLOJİSİ
Dersin İçeriği: Öğrencileri sosyoloji ve sağlık sosyolojsi konusunda teorik ve pratik olarak bilgilendirmek; bakış açılarını genişletmek; sorgulayıcı olmalarını sağlamak; kazandıkları bilgileri ve tutumları eğitimleri ve meslek hayatları boyunca kullanmalarını sağlamak.

SOS 419-MODERNİZM VE POSTMODERNİZM
Dersin İçeriği: Modernizm kavramı ve tarihçesi,  Modernizmin düşünsel, siyasal ve sosyal arkaplanı, Modernizme ilişkin teoriler, Modernizmin siyasal ve sosyal sonuçları, Modernizm eleştirileri, Postmodernizm, Postmodernizm eleştirileri, Çokkültürlülük, Yaralanabilirlik, Kolonyalizm, Oryantalizm, Çevre Politikaları, Özne kavramı

FEL 403-İSLAM FELSEFESİ 
Dersin İçeriği: “İslâm Felsefesi Tarihi”, “İslâm Bilim Tarihi”, “İslâm Ahlakı”, “Türk ve İslâm Ahlakçıları”, “Ahlak Problemleri”, “Türk Düşünce Tarihi”, “Çağdaş İslâm Düşüncesi”, “Çevre ve Din”, “Ahlâk Felsefesi” gibi zorunlu ve seçmeli dersler yer almaktadır.
 
SOS 425-İLERİ NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Dersin İçeriği: Öğrencinin nitel araştırma yöntemlerini, ‘anlam, değer, inanç, bilgi’ oluşturma süreçlerini anlamaya yarayan birer araç olarak algılamasını ve kullanabilmesini hedefleyen ders, özel olarak mülakat, gözlem, katılımlı gözlem, oto-etnografi gibi teknikleri uygulamalı bir şekilde öğretir. Dersin sonunda öğrencinin bu tekniklerin temel kavram ve ilkelerine vakıf olması, mülakat sorusu hazırlayabilme, mülakat sürecini ‘yönetebilme’, araştırılanla ‘uyum’, gözlem notu tutma, saha günlüğü tutma gibi süreçler hakkında bilgi ve deneyim kazanmış olması beklenir. Bununla birlikte ders, öğrenciye nitel araştırma ile üretilmiş olan bilimsel bilgiyi, nitel araştırmanın kavramlarıyla kritik edebilmeyi öğretir. Bu bağlamda öğrencinin bilgisine erişeceği kavramlar su şekilde sıralanabilir: ‘göreli objektiflik’, düşünümsellik/ öz- düşünümsellik, empati, içeriden/dışarıdan olma, güç ve etik. Ayrıca ders öğrenciye nitel veriyi analiz ederken kullanabileceği bir bilgisayar programı olan NVivo kullanımı da öğretir.

SOS 429-DİN SOSYOLOJİSİ
Dersin İçeriği: Ders üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm bir sosyolojik araştırma olgusu olarak dinin mahiyetinin tarif edilmesine hasredilmektedir. Bunu, ikinci bölümde din ile kültür ve toplumsal hayat arasındaki ilişkilerle ilgili kuramsal ve olgusal meselelerin incelenmesi izlemektedir. Burada din il toplumsal ve iktisadi hayatın örgütlenmesi, toplumsal dayanışma ve çatışma arasındaki ilişkilere dair kuramsal çözümlemeler ve ampirik bulgularının irdelenmesine odaklanılmaktadır. Üçüncü bölüm ise dinsel inanç ve uygulamaların etnik grupların, toplumsal ve siyasal hareketlerin oluşumu süreçlerine nasıl eşlik ettiklerini ve bunların çağdaş dünyada toplumsal ve siyasal değişim/istikrar açısından ortaya çıkardığı sonuçların incelenme tartışılmasına hasredilmektedir.

8. Yarıyıl
SOS 402-MEZUNİYET ÇALIŞMASI II
Dersin İçeriği: Tezin hazırlanması, Tezin teslimi ve sunumu
 
SOS 420-SİYASET SOSYOLOJİSİ
Dersin İçeriği: Sosyoloji ve siyaset; Siyasal sosyoloji yaklaşımı; Toplum ve devlet; Toplumla ilgili siyasal düşünceler; Siyasal kültür; Siyasal davranış; Seçim: Bir politik davranış; Siyasal toplumsallaşma; Demokrasi; Vatandaşlık kavramı; Siyasal partiler; Kamu, iktidar ve kontrol  Milli devlet ve modern toplum; Sivil toplum, küreselleşme ve yeni politik bakışlar.
 
FEL 404-ÇAĞDAŞ FELSEFE AKIMLARI
Dersin İçeriği: Çağdaş Felsefeye Giriş, Alman İdealizmi Sonrasında Felsefe,Dilthey ve Yaşam Felsefesi, Nietzsche ve Varlık-Oluş Dikotomisi,Varoluşçuluk,Yeni-Pozitivizm ve Bilginin Sınırları , Scheler’in Felsefî Antropolojisi,Nicolai Hartmann’ın Yeni Ontolojisi ,E. Husserl ve Fenomenoloji,Heidegger ve Varlığın Fenomenolojisi,Sartre ve Özcülüğün Eleştirisi,Saussure ve Yapısalcılık,Derrida ve Postyapısalcılık,Lyotard ve Postmodernizm
 
SOS 424-SOSYOLOJİDE GÜNCEL TARTIŞMALAR
Dersin İçeriği: Sosyolojide güncel meselelerden, ahlaki sorumluluk, kolektif eylem problemi, eşitsizlik, göç, savaş, doğal afetler ve salgın hastalıkların toplumsal faktörlerle ilişkisi, küreselleşme, çevreci hareketler, dijital çağ ve gözetleme kapitalizmi gibi konular üzerine tartışmaların yapıldığı bir derstir.

SOS 430-KİMLİK POLİTİKALARI
Dersin İçeriği: Kimlik nedir?, Kimliğin İnşası-I (Toplumsal Cinsyet, Yaş, Meslek temelli)
Kimliğin İnşası-II (Taşra-Kent, Hemşehrilik temelli), Etnisite Teorileri, Etnisitenin Mikro-Politik Düzlemde İnşasi, Azınlıklar, Diyasporalar, Kimlik Politikaları, Kimlik Politikasının inşası, Dini Kimlik, Siyasal Kimlik, Dijital Kimlik, Kimliğin Unsuru Olarak Dil

SOS 432-SANAT SOSYOLOJİSİ
Dersin İçeriği: Sanat ve sosyoloji arasındaki ilişkiyi kavram ve kuramlar üzerinden değerlendirmek.